Okazuje się, że zrobienie wegańskich gofrów w ogóle nie jest problematyczne. Chrupiące, złociste, a w środku puszyste i miękkie gofry można łatwo przeobrazić w zimowo-świąteczny smak gofrów piernikowych.
Składniki (na ok. 6 sztuk):
- średni dojrzały banan lub pół szklanki puree z dyni
- szklanka mleka roślinnego
- ok. 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki cukru (albo innego słodziła)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki margaryny
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju do gofrownicy
Wykonanie gofrów piernikowych:
- Margarynę lub masło roztop i pozostaw do ostygnięcia.
- Mleko, mąkę z proszkiem, przyprawy i puree dokładnie zmiksuj.
- Dodaj tłuszcz płynny i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
- Na koniec dodaj roztopioną margarynę i krótko wymieszaj.
- Piecz w natłuszonej gofrownicy do złotego koloru.
0 komentarzy