Przepis na placki ziemniaczane to jeden z tych przepisów, który wydaje się absurdalny. Przecież każdy wie, jak to zrobić! Owszem, ale może szukasz pomysłów i inspiracji na dania z ziemniaków w niecodziennym stylu?
Składniki na ok. 12-15 placków:
- 3 duże ziemniaki
- pół cukinii białej cukinii (ok. 200g)
- mała cebulka
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki wody
- sól, pieprz
- 6-8 średnich pieczarek
- ok. 50 ml wegańskiej śmietanki sojowej (możesz użyć także zwykłej śmietanki do sosów)
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- olej do smażenia
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią:
- Cukinię obierz, usuń gniazda, zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj podobnie jak cukinie.
- Do ziemniaków i cukinii dodaj mąkę i wodę oraz pieprz i sól. Wymieszaj i odstaw.
- Małą cebulkę posiekaj, wrzuć na mała ilość oleju. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Kiedy cebulka lekko się zarumieni dodaj do niej pokrojone w kostkę pieczarki. Duś przez ok. 10 minut – aż pieczarki zmiękną. Pamiętaj, by w tym czasie nie mieszać zbyt często grzybów.
- Jeśli grzyby będą miały mało wody, dodaj kilka łyżek wrzątku a potem śmietankę. Wymieszaj gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 5-7 minut.
- Placki smaż na gorącym oleju. Jeśli ciasto jest zbyt „suche” i trudno się nakłada go łyżką na patelnię – dodaj trochę wody i wymieszaj.
- Podawaj polane sosem i gorące – po co czekać?
0 komentarzy