Zdarzyło się tak, że w mojej lodówce pojawiło się kimchi. Wiadomo, że ten pożywny i zdrowy składnik kuchni koreańskiej pasuje niemalże do każdego dania, jako dodatek, ale co zrobić, by kimchi zostało bohaterem talerza? Przyznam szczerze, że efekt przerósł nawet moje oczekiwania.
Składniki na 3 porcje makaronu z kimchi:
- 6 łyżek kimchi
- makaron dla 3 osób (najlepiej typu azjatyckiego)
- kostka wędzonego tofu
- 6 pieczarek
- 1/4 papryki
- średniej wielkości marchewka
- 1/4 pora
- średniej wielkości cebula
- zielenina do posypania
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki mleczka kokosowego
- pół limonki
- mała papryczka chili (ilość zależy od ostrości, jaką lubisz).
- sos sojowy (do pieczarek i do smaku)
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżka syropu klonowego
- łyżeczka startego imbiru
- olej do smażenia
- szczypior, zielona cebulka i/lub pietruszka
Przygotowanie sosu z kimchi:
- Tofu kroimy w kostkę. (Opcjonalnie można je zamarynować w ulubionych przyprawach). Smażymy je na łyżce oleju.
- Pieczarki kroimy w plasterki. Opiekamy je na suchej patelni z dwóch stron. Dodajemy do nich łyżkę sosu sojowego i odstawiamy.
- Warzywa przygotowujemy do obróbki: por siekamy w półksiężyce. Cebulę siekamy w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę i chili siekamy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tam posiekanego pora, cebulę i startą marchewkę. Dodajemy starty imbir, paprykę, chili. Chwilę smażymy, aż papryka i marchewka nieco zmiękną.
- Do warzyw dodajemy kimchi oraz odsączoną kukurydzę.
- Wlewamy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Mieszamy aż powstanie gęstniejący, kremowy sos.
- Przyprawiamy papryką wędzoną, sosem sojowym oraz sokiem z limonki.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
- Podajemy połączone tuż przed podaniem i posypane dużą ilością zieleniny.
0 komentarzy