Limoncello jest typowym dla włoskich letnich biesiad likierem, który powstaje z wódki, skórek cytryn oraz wody. Ja nieco zmodyfikuję to przedsięwzięcie dodając sok z cytryn, co sprawi, że nasza nalewka będzie bardziej przypominać poczciwą cytrynówkę, ale poczarujemy tu jeszcze całkiem sporo
Składniki na 3 butelki nalewki o smaku limoncello:
- 2 butelki 0,5 dobrej jakości wódki
- 8 dorodnych cytryn
- 1-1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 szklanki wody
Przygotowanie nalewki – skórki:
- Cytryny porządnie wyszoruj, sparz we wrzątku, a następnie obierz cienko ze skórki – tak by jak najmniej na obierkach było białej części.
- Skórki przełóż do słoika i zalej wódką tak, by alkohol swobodnie je przykrył. Zakręć szczelnie słoik i odstaw go w ciemne i chłodne miejsce.
- Cytryny włóż do lodówki.
Przygotowanie nalewki – syrop:
- Zagotuj wodę a kiedy będzie gorąca rozpuść w niej bardzo dokładnie cukier.
- Syrop pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie nalewki – łączenie:
- Rozpocznij od przygotowania butelek, w których będziesz przechowywać nalewkę.
- Wyciśnij dokładnie sok z wszystkich cytryn. Potem dokładnie przecedź go przez gazę lub sitko. Nie jest to obowiązkowy element, ale dzięki temu nasz likier będzie bardziej klarowny.
- Potem odcedź dokładnie skórki od alkoholu – powinien mieć piękny, żółty kolor.
- Następnie połącz wszystko ze sobą: sok z cytryn z syropem, dodaj alkohol odciśnięty ze skórek oraz mieloną kurkumę. Dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj resztę wódki, wymieszkaj i przelewaj do butelek.
- Nalewka najlepiej smakuje schłodzona. Nadaje się do picia od razu, ale najgłębszego smaku nabiera po ok. 2-3 dniach.
0 komentarzy