Tofurnik malinowy zwany bezsernikiem to przepyszne ciasto bez pieczenia, które umili każde świętowanie zachwycjając swoją delikatnością. Metoda jest na tyle uniwersalna, że podobne ciasto można przygotować z wykorzystaniem tradycyjnego białego sera. Takie słodkości kojarzą mi się z letnimi, rodzinnymi „imieninami u cioci”.
Składniki na spód tofurnika malinowego:
- 2 szklanki zmielonych herbatników (mogą zdarzyć się czasem jakieś kawałki)
- 10 kromek „chrupkiego” pieczywa (mielimy)
- pół szklanki namoczonych daktyli
- szczypta soli
- ok. 45 g masła/margaryny
Jak zrobić spód do bezsernika bez pieczenia:
- Na początku herbatniki i pieczywo mielimy.
- Wszystkie składniki połącz. Później masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do lodówki.
Składniki na masę tofurnika bez pieczenia:
- Puszkę mleczka kokosowego zagotowujemy z 2 łyżeczkami agaru.
- Następnie w płynach rozpuszczamy 2 łyżki słodzidła oraz budyń waniliowy.
- Trochę przestudzoną masę zmiksuj z 2 kostkami tofu. Masę podziel na dwie części.
- Do jednej części dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii i skórkę startą z limonki. Wyłóż ją na ciasteczkowy spód i ponownie schowaj ciasto aż lekko stężeje.
- Do drugiej części dodaj szklankę malin i ponownie zmiksuj. Malinową część rozłóż na waniliowej.
- Na koniec tofurnik malinowy bez pieczenia udekoruj wykorzystując świeże owoce i/lub galaretkę (opcjonalnie).
0 komentarzy