Z powodzeniem można wykorzystać różne warzywa korzeniowe i bulwy – dynia, marchewka, pietruszka, ziemniaki a także buraki idealnie się tu sprawdzą!

Placuszki cukiniowa-dyniowe ze słonecznikiem

Składniki na ok. 10 sztuk placuszków:

  • 1 szklanka startej dyni
  • 1 szklanka startej cukinii
  • mała cebulka
  • 1/3 szklanki lekko zmielonego słonecznika

Dodatkowo:

  • 2 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • ulubione sproszkowane przyprawy, jak curry, papryka wędzona, papryka słodka, kumin – do smaku
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie placuszków:

  1. Połącz mąkę z wodą i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj warzywa: umyj, obierz jeśli trzeba, zetrzyj na tarce, cebulkę posiekaj. Słonecznik posiekaj lub zblenduj.
  3. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Użyj ulubionych przypraw.
  4. Smaż na lekko natłuczonej patelni z obu stron.

Można zjeść: z buraczkami, z kimchi, z jakimś sosem – typu pieczarkowy, albo jak często mi się to zdarza – resztką sosu curry z poprzedniego dnia lub lecza. Takie placuszki to najprawdziwszy banał. Ale za to jaki smaczny!


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *