Z powodzeniem można wykorzystać różne warzywa korzeniowe i bulwy – dynia, marchewka, pietruszka, ziemniaki a także buraki idealnie się tu sprawdzą!
Składniki na ok. 10 sztuk placuszków:
- 1 szklanka startej dyni
- 1 szklanka startej cukinii
- mała cebulka
- 1/3 szklanki lekko zmielonego słonecznika
Dodatkowo:
- 2 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki zimnej wody
- ulubione sproszkowane przyprawy, jak curry, papryka wędzona, papryka słodka, kumin – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie placuszków:
- Połącz mąkę z wodą i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj warzywa: umyj, obierz jeśli trzeba, zetrzyj na tarce, cebulkę posiekaj. Słonecznik posiekaj lub zblenduj.
- Wszystkie składniki razem wymieszaj. Użyj ulubionych przypraw.
- Smaż na lekko natłuczonej patelni z obu stron.
Można zjeść: z buraczkami, z kimchi, z jakimś sosem – typu pieczarkowy, albo jak często mi się to zdarza – resztką sosu curry z poprzedniego dnia lub lecza. Takie placuszki to najprawdziwszy banał. Ale za to jaki smaczny!
0 komentarzy