CHRUST czy FAWORKI? Jak Ty mówisz? Jakkolwiek nazywamy to zupełnie niewybredne danie, to żaden karnawał nie może się obejść bez tego specjału. Daje przepis i spodziewam się widzieć Wasze efekty!
Składniki:
- 500g przesianej mąki pszennej tortowej
- 300 ml mleka sojowego
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki wódki (lub innego, klarownego alkoholu)
Jak zrobić wegański chrust?
- Do przesianej mąki dodajemy sól, oliwę, alkohol, mieszany.
- Partiami wlewamy mleko i wyrabiamy. Ciasto musi być: jednolite, sprężyste i lekko twardawe. Spokojnie można je trochę pomęczyć – tj. pozgniatać.
- Odkładamy ciasto POD ŚCIERECZKĄ na 20-30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj kawałki ciasta najcieniej jak umiesz. Im cieniej, tym lepiej. Najlepsze wersje to te, kiedy ciasto było wręcz przeźroczyste.
- Z ciasta wycinaj podłużne paski o szerokości ok. 4-7 cm. W środku każdego zrób nacięcie i przewiń przez nie kawałek ciasta.
- Smaż na złoty kolor na gorącym oleju z dodatkiem frytek z ziemniaka lub marchewki – dzięki temu faworki nie będą się sklejać i nabiorą idealnego koloru.
- Chruściki odsącz na papierze, a po wystygnięciu obficie posyp cukrem pudrem.
1 komentarz
Dorothy Salter · 29 listopada 2023 o 15:03
I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site
owners and bloggers made good content as you did, the web will
be much more useful than ever before.