Gdyby mi ktoś kiedyś powiedział, że można zrobić burgery z kapusty – czerwonej! To bym powiedziała: „Hm, to ciekawe!” A tymczasem: gotowana czerwona kapusta, śliwki, trochę warzyw i burgery z kapusty gotowe!
Składniki:
- ok. 500 g czerwonej kapusty
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 2-3 suszone śliwki (albo wędzone suszone śliwki)
- duża marchewka
- średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 pieczarki
- mały kawałek chili
- garść zieleniny (można wykorzystać np. łodygi pietruszki czy kolendry)
- pół łyżeczki mielonej papryki wędzonej
- łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki mąki (najlepiej owsianej lub z ciecierzycy)
- sól, pieprz, sos sojowy – do smaku
Jak przygotować burgery z kapusty?
- Kapustę poszatkuj i obgotuj przez 2 minuty.
- Soczewicę wypłucz i zalej ciepłą wodą, ok. 2 cm powyżej linii ziaren. Odstaw na 15 minut.
- Do odcedzonej kapusty dodaj ocet i wymieszaj.
- Marchewkę, cebule, pieczarki, zieleninę i czosnek posiekaj drobno lub zblenduj na kawałki w kruszarce do lodu (kielich blendera z ostrzem „s”. Warzywa dodaj do kapusty.
- Następnie soczewicę zblenduj ze śliwkami i przyprawami. Masę połącz z kapustą i warzywami. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dopraw do smaku.
- Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety.
- Burgery z kapusty można usmażyć wcześniej panierując je w bułce lub upiec w piekarniku. Podanie zależy od Ciebie.
0 komentarzy