Ależ to było odkrycie! Proszę Państwa, to jest totalnie zaskakujący, przepyszny i zupełnie aksamitny chłodnik z bobu. Awokado, bób i mięta tworzą lekką, orzeźwiającą kompozycję – idealną na parne i upalne lato.

Składniki 2 porcje chłodniku:
  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • dojrzałe awokado
  • garść młodego koperku
  • garść mięty
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • mały kubek jogurtu kokosowego (lub naturalnego, neutralnego, bez cukru)
  • płatki chilli
  • pieprz i sól do smaku
Jak przygotować chłodnik z bobu i awokado?

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Podawaj z pokrojonym zielonym ogórkiem i/lub papryką.

Do tego chłodnika pasuje także świeża kolendra, jako ugotowane na półmiękko albo ziołowe grzanki. Jeśli nie masz zamiaru zjeść zupy od razu po przygotowaniu, skrop awokado kilkoma kroplami soku z cytryny, co sprawi, że dłużej utrzyma piękny, zielony kolor.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *