Ludzie to jest istna petarda! Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo na jego bazie można robić kolejne! Sos pomarańczowy na ostro skradł mi ?. A jak Was znam – i Was to spotka!
Składniki na danie ze szparagami w sosie pomarańczowym
- 4-5 pieczarek
- pół kostki tofu
- mała młoda cebulka
- 2-3 cm chili
- 8- 10 szparagów
- średnia pomarańcza
- duży ząbek czosnku lub dwa małe
- 2-3 cm świeżego imbiru
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- zielenina (np. dymka) – opcjonalnie, do dekoracji
- sezam – opcjonalnie, do dekoracji
- oliwa do smażenia
- ulubiony maraton azjatycki
Jak zrobić makaron ze szparagami w sosie?
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pieczarki, tofu, cebulkę, chili, szparagi – pokrój, podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Odstaw.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok z ½ owocu, dodaj do niego startą skórkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozdrobniony imbir oraz pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
- Sos pomarańczowy wylej na gorącą patelnię, podgrzej, dodaj nieco sosu sojowego i zredukuj.
- Połącz z makaronem i warzywami.
- Podawaj posypane zieloną częścią dymki i prażonym sezamem.
0 komentarzy