Jak stworzyć bowl, czyli miskę rozmaitości?

Buddha bowl, poke bowl, miski rozmaitości i miski szczęścia. Od kilku lat zdobywają polskie podniebienia. Moda na jedzenie misek rozmaitości pojawiła się kilka lat temu i tak zadomowiła się w polskich kulinariach, że trochę zapomnieliśmy o co w nich chodzi. Chociaż, jeśli nam smakuje, to może wcale nie musi być zgodne z definicją? Skomponujmy razem budda bowl – oto najlepsze porady!

Koreańskie pierożki z kimchi

Podobno pierogi to coś, co lubią wszyscy. Cały świat je pierogi, które nazywa w różny sposób, podobnie jak różnie są one przygotowywane. Koreańskie pierożki z kimchi to kolejny przepis z cyklu – z czym się to je, gdzie “to” oznacza “kimchi”. Bohaterem tego dania jest wyjątkowy farsz, który dobrze się sprawdzi w każdym rodzaju pierogów. Wcale nie musisz być azjatyckim mistrzem sztuki kulinarnej, żeby je zrobić!

Koreańskie bibimbap i bokumbap, czyli wegański obiad z kimchi

Oryginalnie bibimbap to koreańska miska składająca się z warzyw ułożonych na ryżu, bokumbap to domowo przygotowany ryż smażony z kimchi. Moja wersja jest mało zobowiązującym połączeniem tych dwóch dań. Ryż przygotowujemy na sposób bokumbap, a zamiast ostrego sosu serwujemy typowe dla bibimbap warzywa. Finalnie powstaje nam koreańskie danie z kimchi w wegańskiej wersji. Piękna ta miska!

Limoncello lub cytrynówka po prostu

Coś idealnego na letnie długie wieczory we włoskim stylu. Cytrynówka to dobrze znana nam domowej roboty nalewka, którą przez dodatek kurkumy nazwałam… limoncello. I choć dodaję tu sok z cytryny, który nie pojawia się w oryginalnym przepisie to i tak uważam, że to najlepsza wersja z domowych alkoholi. Dzieciom podajemy natomiast sok z pomarańczy lub wodę z kilkoma truskawkami.

Najlepsze i najszybsze drożdżówki z truskawkami i rabarbarem oraz kruszonką

Ach kto nie kocha delikatności wspaniałego i puszystego ciasta drożdżowego? Przyznam, że inny rodzaj wypieków mógłby się schować lub w ogóle nie istnieć pod warunkiem, że zawsze będę mieć pod dostatkiem tego cuda. Tym razem zapraszam na sezonową wersję magicznego połączenia truskawek i rabarbaru, ale dobrze sprawdzą się każde owoce. Kto chętny?