Najlepsze ciastka od mamy

Te ciastka robiła dla mnie moja Mama w czasach kiedy byłam szkolną uczennicą. Były pożywne, za każdym razem z zaskakująco inną kompozycją i przepyszne! Trochę zajęło mi odkrycie na czym polega idealne ich zweganizowanie, gdyż to nie tylko zwykłe ciastka z płatków i nasion, ale mają wspaniałe przepyszne ciasto!

Dyniowa brioszka ze śliwkami

Kocham takie ciasta – są szybkie, znikają w oka mgnieniu i jak dla mnie są uobecnieniem totalnego, domowego ciepła. Śliwki można zastąpić innymi owocami, ale brioszka w wersji dyniowej smakuje mi właśnie najlepiej z nimi. Chociaż…brioszka i tak musi smakować. Ona już tak ma!

Serowy sos z kalafiora

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zdarza się jednak, że w lodówce zapodzieje się jego niemały kawałek lub nabyty przeze mnie okaz ma naprawdę sporą łodygę. To świetna okazja, by zrobić z niego sos do ulubionego makaronu.