Lekkie i przekąski
Słodkie tacosy
Czym byłoby życie bez przekąsek? Och byłoby straszne ich nie mieć. Zapraszam na latynoską klasykę w szalonej… słodkiej odsłonie.
Czym byłoby życie bez przekąsek? Och byłoby straszne ich nie mieć. Zapraszam na latynoską klasykę w szalonej… słodkiej odsłonie.
Kocham takie ciasta – są szybkie, znikają w oka mgnieniu i jak dla mnie są uobecnieniem totalnego, domowego ciepła. Śliwki można zastąpić innymi owocami, ale brioszka w wersji dyniowej smakuje mi właśnie najlepiej z nimi. Chociaż…brioszka i tak musi smakować. Ona już tak ma!
Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zdarza się jednak, że w lodówce zapodzieje się jego niemały kawałek lub nabyty przeze mnie okaz ma naprawdę sporą łodygę. To świetna okazja, by zrobić z niego sos do ulubionego makaronu.
Każdy czasem ma ochotę się prawdziwie najeść lub jak to mówi mój tata „pojeść do porządku”. Carbonara jest utożsamiana z ciężkim jedzeniem, no chyba, że ta w wegańskiej wersji…
Makaron to klasyk, który zawsze się sprawdza. W dodatku trzymając się zasady włoskiej sztuki kulinarnej, decydując się na trzy proste składniki, zawsze jesteśmy skazani na totalny i miażdżący sukces. Zapewniam, że tym razem nie będzie inaczej. Składniki na ok. 2 Czytaj dalej…
Och tak wiem, że selerybę jedli już wszyscy. Och tak wiem, że to nic trudnego. A próbowaliście już w panierce z pieprzem cytrynowym? No właśnie!
Dyniowe naleśniki to totalny obłęd! Przyznaję, że ich odkrycie było naprawdę przełomowe.
Jeśli szukacie pomysłu na kanapki z czymś innym niż hummus i dżem, to polecam przepyszny i lekki pasztet warzywny. I choć najczęściej pasztety robię z warzyw po wywarze, to ten z uwagi na moją nieskrywaną miłość do dyni, bije tamte na łeb na szyję. To co, robimy?
Chrupiące i obłędnie pachnące placki ziemniaczane. Kto ich nie kocha? Co prawda po ich smażeniu w całym domu czuć je jeszcze przez kilka godzin, ale kto odmówiłby takich pyszności, kiedy po prostu można otworzyć okno
Są takie odkrycia smakowe, które zmieniają dużo, a czasem nawet wszystko. Od kiedy przekonałam się, że guacamole można jeść z truskawkami… żałuję, że sezon na te urokliwe owoce jest tylko raz w roku!