Surówka z kalarepy? Przecież surówki nie kojarzą nam się dobrze… raczej ze szkolnymi, pracowniczymi czy przedszkolnymi stołówkami. O ironio – utarło się, że surówki robimy z marchewki, ewentualnie jabłka czy białej kapusty. Tymczasem surówka z kalarepy to bardzo prosta, smaczna i lekka propozycja o uniwersalnym zastosowaniu.

Składniki na surówkę z kalarepy:
  • duża kalarepa
  • prażony sezam 
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • sólo i pieprz do smaku
  • łyżka sosu chilli
  • zielenina – opcjonalnie
Jak przygotować surówkę z kalarepy?
  1. Rozpocznij od przygotowania warzywa. Kalarepę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Następne na suchej patelni delikatnie upraż łyżkę sezamu – mieszaj go drewnianą łyżką, by nie dopuścić do przypalenia. Sezam będzie gotowy, kiedy delikatnie zmieni kolor i zacznie podskakiwać.
  3. Potem przygotuj sos: połącz dokładnie wszystkie składniki.
  4. Do kalarepy dodaj sos, wymieszaj, a na koniec posyp surówkę prażonym sezamem.

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *