Och ciasta, słodkości, domowe wypieki. Absolutnie obowiązkowy element każdego ciepłego domu i niedzielnej sielanki. Mam dziś dla Was banalny przepis na istnie rozpływające się w ustach cudo… dyniową brioszkę.
Składniki na wersję ze śliwkami
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- 2 łyżki dyniowego puree
- paczuszka suszonych drożdży (ok. 7-8 gramów)
- 100 gram rozpuszczonej roślinnej margaryny lub masła
- sól
- kilka śliwek
Wykonanie dyniowej brioszki ze śliwkami:
- Z mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn.
- Po 15 minutach dodajemy mąkę, szczyptę soli i dyniowe puree. Łączymy i wyrabiamy.
- Kiedy ciasto będzie suche i elastyczne jednocześnie dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ponownie.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut w ciepłe miejsce.
- Wkładamy na blachę wysmarowaną olejem rozciągając palcami (nie wałkujemy!). Na wierzchu układamy przygotowane owoce.
- Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 25 minut.
0 komentarzy