Lubimy kluski leniwe. Lubimy dynię. Lubimy tofu? Hm… Jeśli nie jesteś przekonany, to ja zapraszam na zupełnie wspaniałą ucztę, w czasie której podamy kluski leniwe z tofu i dyni, czyli tofuleniwe ze smażonymi boczniakami. To jest obłędnie pyszne i bardzo szybkie danie.

Składniki na porcję dla 2 osób:
  • kostka naturalnego tofu 
  • szklanka pieczonej dyni
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sól
  • sok z cytryny
    Dodatkowo:
  • kilka bocznikaów
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • zielona cebulka, płatki drożdżowe (opcjonalnie)
Przepis na kluski leniwe z tofu i dyni krok po kroku:
  1. Dynię z tofu i sokiem z cytryny zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj mąki oraz szczyptę soli.
  3. Formuj kluseczki – najlepiej odcinając z rulonu kawałki podobnej wielkości.
  4. Kluseczki gotuj w lekko wrzącej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  5. W czasie kiedy kluseczki się gotują boczniaki pokrój na podłużne paski.
  6. Na łyżce oleju rzepakowego smaż boczniaki – uwaga: nie mieszaj ich, lecz lekko poruszaj patelnią. Kiedy grzyby będą przyjemnie zarumienione z obu stron dodaj do nich łyżkę sosu sojowego.
  7. Kluseczki delikatnie wyjmij z wody i odcedź.
  8. Podawaj z ulubioną zieleniną oraz płatkami drożdżowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *