Dopiero kiedy opublikowałam ten przepis w sieci, pojawiły się skojarzenia, że smak podobny jest do wegańskich odpowiedników carbonary – jednego z najsłynniejszych przepisów na świecie, który jest połączeniem wędzonego boczku, jajek oraz śmietanki. Dziś zapraszam – a jakże! – na roślinną wersję. Oto fasolowa carbonara!
Składniki na fasolową carbonarę:
- puszka białej fasoli
- garść suszonych pomidorów (najlepiej suchych, bez zalewy)
- mała cebulka lub szalotka
- 3/4 szklanki napoju sojowego
- biały pieprz do smaku
- sos sjowy do smaku
- świeże zioła – najlepiej pietruszka
- ulubiony makaron
Jak zrobić sos do makaronu z białej fasoli?
- Makaron ugotuj zgodnie z preferencjami, a w czasie kiedy będzie się gotował, przygotuj sos.
- Zacznij od posiekania cebulki i pomidorów.
- Fasolę odcedź, połącz z mlekiem i zmiksuj na w miarę gładką masę.
- Na oliwie podduś cebulkę, później dodaj do niej suszone pomidory.
- Nastepnie dodaj sos z fasoli, wymieszaj i pozwól mu się lekko zredukować.
- Jeśli uznasz to za konieczne, możesz sos uzupełnić odrobiną wody z gotowanego makaronu.
- Na końcu pastę łącz na patelni. Fasolową carbonarę podawaj od razu ze świeżymi ziołami.
0 komentarzy