Muszę przyznać się szczerze, że nigdy nie byłam na Bliskim Wschodzie
i choć uwielbiam tamtejszą kuchnię to o jej smakach wiem przede wszystkim z miejsc jej dedykowanych, przepisów i blogów. Zainspirowana – jakże by – kulinarną częścią Instagrama przygotowałam labnech z sojowego jogurtu. I powiem tak – lepsze to od sera! No to propozycja na śniadanie: wegańskie gofry z ziołowym labneh.

Składniki na 2 porcje gofrów:
  • 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki aquafaby
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 szklanka sojowego napoju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła lub margaryny
Wykonanie wegańskich śniadaniowych gofrów:
  1. Aquafabę ubij na sztywno.
  2. Dodaj mleko sojowe, mąki, proszek do pieczenia i sól.
  3. Następnie wolnymi obrotami miksera wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Na koniec dodaj roztopiony tłuszcz. Odstaw na 5-10 minut.
  5. Piecz w nagrzanej gofrownicy aż gofry lekko się zarumienią.

Sekretem idealnych gofrów jest dodawane na końcu przygotowywania ciasta – masło. To dzięki niemu gofry są chrupiące i tak diametralnie różne od fastfoodowych. W roślinnej wersji z robotą radzi sobie roślinna margaryna – nie rezygnujcie z niej!

Zachęcam Cię do przetestowania gofrów z aquafaby, przepis znajdziesz tu:https://www.granela.pl/weganskie-gofry-z-aquafaby/

Labneh z ziołami krok po kroku

Potrzebujesz: duży jogurt, garść świeżych ziół (koperek, szczypiorek, co lubisz), świeżo mielony pieprz, sól do smaku
  • Wersja 1: Porcję jogurtu umieść w lnianej ściereczce na sitku na przynajmniej 2 godziny. Zadbaj o to, by nadmiar płynu mógł swobodnie spływać np. do miseczki pod sitkiem.
  • Odciśnij resztę płynu. Połącz z posiekanymi ziołami, przyprawami i podawaj.
  • Wersja 2: Jogurt umieść w lnianej ściereczce na sitku. Zostaw w lodówce na noc. Zadbaj o to, by nadmiar płynu mógł swobodnie spływać np. do miseczki pod sitkiem.
  • Połącz z posiekanymi ziołami, przyprawami i podawaj.

Takie wegańskie gofry z łyżką labneh i smażonymi na oliwie pomidorami to wyjątkowe i przepyszne śniadanie. Do tego kilka kropel balsamico i mamy zupełną eksplozję smaków. Swoją drogą, próbowaliście takiego sposobu na pomidory poza sezonem?


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *