To jeden z moich ulubionych przepisów, który zawsze się sprawdza. Szybciutkie, proste i pyszne – takie jest wszystko, co robi się na takim idealnym cieście kruchym. Bardzo lubię mieszać w nim różne rodzaje mąk, a jeśli chodzi o nadzienie korzystam z wszystkiego, co tylko jest aktualnie dostępne.
Składniki na idealne ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej (można użyć tylko tortowej, zwykłej)
- 200 g masła/margaryny
- kopiasta łyżka mąki kukurydzianej (dla kruchości)
- łyżeczka kurkumy mielonej (dla koloru)
- 3-4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- przyprawy – opcjonalnie, np. mielony kardamon, cynamon, skórka z pomarańczy.
- cukier – ilość i rodzaj według uznania
Jak upiec idealne ciasto kruche?
- Wszystkie składniki łączymy, krótko wyrabiamy.
- Ok. 4/5 części ciasta wykorzystamy jako spód do tarty, ciasta – wyklejamy nim formę.
- Nasze ciasto kruche nakłuwamy widelcem, a dopiero w następnej kolejności – schładzamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. Podpiekamy spód przez ok. 15 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i układamy na nim dowolne owoce, np. śliwki – umyte, jabłka – umyte i pokrojojone w kostkę, gruszki – umyte i pokrojone w plasterki. Owoce układamy skórką do dołu.
- Posypujemy owoce cukrem, kardamonem mielonym i cynamonem.
- Na wierzch kruszymy resztę ziemnego ciasta.
- Pieczemy przez kolejne 15-20 minut w temp. 150-160 st. C. aż uzyskamy tzw. złoty kolor.
0 komentarzy