Składniki dania:
  • średniej wielkości kalafior
  • pół słoika gotowanej cieciorki
  • pietruszka lub inna zielenina, płatki drożdżowe, prażony sezam lub dowolne przyprawy jako dodatki
Składniki na kremowy sos curry:
  • 2 łyżeczki roślinnego masła lub margaryny (ewentualnie oleju kokosowego)
  • 3/4 szklanki mleka (najlepiej sojowego)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry (lub więcej)
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli
Jak zrobić idealnie kremowy sos?
  1. Zacznij od przygotowania mleka. Dodaj do niego curry, kurkumę oraz pieprz. Wszystko wymieszaj.
  2. Następnie na patelni lub w rondlu roztop masło. Dodaj połowę mleka z przyprawami.
  3. Kiedy mieszanka będzie się podgrzewać do pozostałej części mleka dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zrób to tak, żeby nie było ani jednej grudki – inaczej sos nie będzie idealnie kremowy.
  4. Kiedy mleko zacznie się wyraźnie podgrzewać i podnosić w garnku wlej do niego mieszankę z mąką i energicznie, dokładnie mieszaj sos. Na końcu szybko zdejmij z palnika.
  5. Mieszaj jeszcze przez chwile. Dopraw solą. Posyp zieleniną, płatkami drożdżowymi lub prażonym sezamem. Podawaj od razu.

Sos ten robi się naprawdę błyskawicznie, dlatego warto wcześniej ugotować kalafior i posiekać nieco zieleniny.

Idealnymi przyprawami wzmacniającymi „charakter” potrawy będą także:

  • sok z limonki
  • wędzona papryka w proszku
  • sos sojowy lub kropla octu balsamicznego
  • płatki drożdżowe
  • prażone ziarna sezamu, słonecznika lub pestki dyni
  • mielony kumin rzymski
  • tymianek lub oregano

Do kremowej wersji sosu curry sprawdzą się także inne warzywa, jak brokuł czy ziemniaki lub grilowana cukinia.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *