Moim zdaniem zupy krem to jedne z najprostszych zup na świecie. Dodatkowo są sycące, ciepłe i dobrze doprawione mogą być naprawdę pyszne. Zupa z dyni to klasyka. Ale ta banalna zupa z odmiany butternut jest po prostu obłędna!

Składniki (na ok. 5-6 porcji):
  • duża dynia piżmowa butternut
  • 1 średniej wielkości pietruszka 
  • ¼ średniego selera 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • szczypta wędzonej papryki 
  • prażone migdały, pestki dyni i/lub chipsy z jarmużu do podania
Przepis na wykonanie zupy dyniowej krok po kroku:
  1. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostki.
  2. Pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój na kawałki.
  3. Na oleju kokosowym obsmażaj dynię przez 3-4 minuty mieszając co parę chwil tak, by dynia się nie przypaliła, ale lekko zarumieniła.
  4. Do dyni wrzuć seler i pietruszkę, obsmażaj kolejne 2-3 minuty.
  5. Warzywa zalej wodą* tak, by je przykrywała.
  6. Gotuj pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas możesz je przemieszać. Ważne, by ciągle były przykryte płynem, więc być może trzeba będzie im jeszcze trochę wody. Sprawdzaj to!
  7. Kiedy dynia, seler i pietruszka są miękkie, zmiksuj wszystko na gładki krem.
  8. Do kremu dodaj szczyptę papryki wędzonej oraz łyżkę sosu sojowego. Zamieszaj i sprawdź czy krem jest odpowiednio słony i pikantny.
  9. W zupach krem sukcesem lub porażką może być konsystencja, dlatego przed podaniem sprawdź, czy zupa nie jest za gęsta. Jeśli tak, to możesz dodać kilka łyżek wrzątku.
  10. Podawaj z czym chrupiącym – pestkami dyni, prażonymi migdałami, grzankami lub chipsami warzywnymi.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *