Makaron to klasyk, który zawsze się sprawdza. W dodatku trzymając się zasady włoskiej sztuki kulinarnej, decydując się na trzy proste składniki, zawsze jesteśmy skazani na totalny i miażdżący sukces. Zapewniam, że tym razem nie będzie inaczej.
Składniki na ok. 2 porcje (bo wiadomo ile kto zje?):
- 2 garści pomidorków (koktajlowe, cherry, etc)
- pół młodej cukinii
- ulubiony makaron
- pół cytryny
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz, dobrej jakości oliwa
Przygotowanie:
- Pomidorki przekrawamy. Pieczemy w piekarniku, aż staną się miękkie i lekko złotawe. (170 st, ok. 15 minut, ale to zależy od pomidorków!)
- Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Lekko blanszujemy na odrobienie oliwy.
- Makaron gotujemy.
- Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy świeżo mielony pieprz i szczyptę soli. Jeśli lubimy, możemy też nieco zetrzeć skórki z cytrynym, ale uważajmy, żeby nie przesadzić.
- Łączymy wszystkie składniki. Dekorujemy świeżą bazylią.
0 komentarzy