Makaron to klasyk, który zawsze się sprawdza. W dodatku trzymając się zasady włoskiej sztuki kulinarnej, decydując się na trzy proste składniki, zawsze jesteśmy skazani na totalny i miażdżący sukces. Zapewniam, że tym razem nie będzie inaczej.

Składniki na ok. 2 porcje (bo wiadomo ile kto zje?):
  • 2 garści pomidorków (koktajlowe, cherry, etc)
  • pół młodej cukinii
  • ulubiony makaron
  • pół cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz, dobrej jakości oliwa
Przygotowanie:
  1. Pomidorki przekrawamy. Pieczemy w piekarniku, aż staną się miękkie i lekko złotawe. (170 st, ok. 15 minut, ale to zależy od pomidorków!)
  2. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Lekko blanszujemy na odrobienie oliwy.
  3. Makaron gotujemy.
  4. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy świeżo mielony pieprz i szczyptę soli. Jeśli lubimy, możemy też nieco zetrzeć skórki z cytrynym, ale uważajmy, żeby nie przesadzić.
  5. Łączymy wszystkie składniki. Dekorujemy świeżą bazylią.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *