Nic tak nie zdobyło mojego serca i nie cieszy się takim powodzeniem wśród moich bliskich i przyjaciół, jak… ciasto drożdżowe. Kocham je, wszyscy je kochają i teraz, po wielu latach, umiem je zrobić tak, by było najdelikatniejsze i najbardziej puszyste na świecie.

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • szklanka mleka (najlepsze będzie sojowe)
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru + pół szklanki na ciasto (ilość dostosuj do swoich preferencji)
  • łyżka mąki + 450 – 500 g mąki pszennej typu 550 (można zamienić na orkiszową, gryczaną lub ulubiony mix mąk – ilość może się tu nieco różnić)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli
    • Przygotuj także kilka świeżych lub mrożonych truskawek oraz łodygi rabarbaru.
Wykonanie najlepszych wegańskich drożdżówek – etap 1 – rozczyn:
  1. Rozpocznij od podgrzania mleka – powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  2. W dużej misce przygotuj rozczyn: drożdże rozpuść w mleku. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki.
  3. Odstaw przykryty ściereczką w ciepłym miejscu bez przeciągu.
Wykonanie najlepszych wegańskich drożdżówek – etap 2 – ciasto:
  1. Kiedy rozczyn urósł i się pieni przejdź do kolejnego etapu, jakim jest wyrabianie ciasta – dokładnie umyj dłonie i je rozgrzej.
  2. Dodaj sól i cukier. Wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści.
  3. Partiami, bardzo powoli dodawaj mąkę. Dokładnie mieszaj, żeby nie pojawiły się grudki.
  4. Kiedy ciasto nie będzie już się zbytnio lepić, ale ciągle będzie jeszcze wilgotne dodaj partiami olej.
  5. Wyrabiaj przez ok. 15-25 minut dodając resztę oleju, nie dodawaj mąki!
  6. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wypełni naczynie, należy je odgazować, tj. wypuścić z niego nadmiar powietrza.
  7. Potem odstaw je jeszcze na ok. 15-30 minut.
Wykonanie najlepszych wegańskich drożdżówek – etap 3 – formowanie drożdżówek:
  1. Najpierw przygotuj blachę – możesz wyłożyć ją papierem lub lekko natłuścić.
  2. Wyjmij ciasto na natłuszczony blat.
  3. Następnie ciasto delikatnie rozciągnij palcami na placek. Nie wałkuj, raczej opuszkami palców, delikatnie go ugniataj.
  4. Szklanką z opruszonymi mąką brzegami wycinaj kółka. Układaj je na blasze.
  5. Na drożdżówkach układaj truskawki i posiekany rabarbar – razem z liśćmi!
  6. Na koniec drożdżówki można posypać kruszonką.
  7. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15-18 minut – na tzw. złoty kolor.
A jaka jest najlepsza kruszonka?

Idealna kruszonka powstaje z proporcji tłuszczu (masła, margaryny, oleju kokosowego) mąki (najlepiej krupczatki lub kukurydzianej, ale inna też da radę) oraz cukru w proporcjach 1:2:1. Do mojej idealnej kruszonki dodaję jeszcze 2 łyżki płatków owsianych i/lub czasem sporą szczyptę cynamonu.

Oczywiście to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe a dodatki mogą być dobierane sezonowo. Równie dobrze sprawdzą się tu śliwki, porzeczki, jagody, tarte jabłka a nawet twarożek z tofu.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *