Serniki pistacjowe to szczyt kulinarnych marzeń i boskiej rozpusty. Jest prawdą, że to przepyszne ciasto bez pieczenia robi się błyskawicznie a dodatki kardamonu, wody różanej czy białej czekolady robią z niego prawdziwe arcydzieło. Jednocześnie ta wersja nie jest zbyt słodka, dlatego warto poświęcić jej nieco więcej uwagi, jeśli nie przepadacie za przesłodzonymi wypiekami.
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek lub herbatników ja staram się wybierać zbożowe ciasteczka, czasem wykorzystuje lekko kilkudniowe ciasteczka czekoladowe
- ok. 90 g roztopionego masła
- płaska łyżeczka mielonego kardamonu (można użyć też innej przyprawy korzennej, np. cynamonu)
- szczypta soli (pomijam, jeśli używam solonych pistacji)
Składniki na masę pistacjową:
- 230-250 g pistacji bez łupek
- 750 g twarogu wiejskiego (najlepiej użyć trzykrotnie mielonego, płynny ser z wiaderka „na serniki” się nie nadaje!)
- 250 g mascarpone
- 50 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 2-3 łyżki cukru pudu – opcjonalnie
- 2 łyżki wody różanej – opcjonalnie
- pół tabliczki białej czekolady – opcjonalnie
Jak przygotować sernik pistacjowy?
- Zacznij od wyłożenia tortownicy papierem do pieczenia.
- Masło roztop i lekko wystudź.
- Ciasteczka na spód zmiel w blenderze na niedbały proszek. Dodaj przyprawy.
- Połącz wszystkie składniki. Wyłóż nimi spód tortownicy dociskając je i wyrównując.
- Na czas przygotowania masy najlepiej schłodzić spód w lodówce.
Przygotowowanie masy serowo-pistacjowej
- Pistacje zmiel w blenderze na drobne cząsteczki. Kawałki powinny być drobne, ale należy uważać, żeby nie zaczęło robić się masło pistacjowe/pasta pistacjowa.
- W misie robota ser łączymy z mascarpone, mleczkiem i etapami, mieszając dodajemy mielone pistacje.
- Na koniec dodajemy wodę różaną i cukier – jeśli potrzeba.
- Masę przekładamy na spód. Wierzch sernika pistacjowego posypujemy startymi wiórkami białej czekolady.
- Ciasto trzymamy w lodówce. Jest gotowe po przynajmniej 4-6 godzinach.
0 komentarzy