Drożdżowe, pulchne placuszki, racuszki a nawet pankejki – kto ich szczerze nie kocha i komu nie umilą poranka? Nadaję im waniliowy posmak lub ?pomarańczową nutę pod podstacią kilku kropel aromatu. Można tu naprawdę poszaleć. W tym wpisie znajdziecie podstawowy przepis.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 200 ml napoju sojowego,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- 250 g mąki,
- łyżeczka suchych drożdży,
- szczypta soli,
- cukier – ile chcesz. Do odpowiedniego zachowania drożdży wystarczy szczypta.
Jak przygotować puchate Placuszki Racuszki?
- Połącz mokre składniki, czyli napój sojowy i ocet. Wymieszaj energicznie i odstaw na 5 minut.
- W tym czasie w misce przygotuj suche składniki: mąkę, drożdże, sól, cukier – wymieszaj razem.
- Mokre i suche składniki na Placuszki Racuszki wymieszaj wszystko łyżką i odstaw na 20 minut.
- Smaż Placuszki Racuszki na suchej patelni z obu stron.
Placuszki świetnie smakują z konfiturą, owocami, kremami orzechowymi a także zupełnie bez niczego! Dodają do ciasta kilka kropel aromatu waniliowego lub szczyptę cynamonu mamy pyszny, unikalny smak, który doda Placuszkom Racuszkom wyjątkowego charakteru.
0 komentarzy