Ravioli z bobem zrodziło się zupełnie spontanicznie w czasie spokojnego, niespiesznego weekendu. To połączenie: bób – czosnek – pomidorki duszone w oliwie – limonka, to jest najbardziej mistrzowskie połączenie, jakie może być.
Składniki na farsz:
- szklanka ugotowanego bobu
- 3 łyżki siekanej kolendry
- ¼ małej cebuli
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- łyżka płatków drożdżowych
- (sól, pieprz – do smaku)
Dodatkowo smak ravioli z bobem wzbogacą:
- pomidorki koktajlowe
- skórka z limonki
Jak zrobić te wspaniałe ravioli z bobem?
- Najpierw przygotuj ciasto na pierożki.
- Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz. Posiekaj cebulkę, delikatnie zeszklić ją na łyżce oliwie. Dodaj drobno posiekaną papryczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Rozgnieciony widelcem bób połącz z cebulką, czosnkiem i papryczką. Dopraw płatkami drożdżowymi oraz świeżą kolendrą.
- Farszem nadziewaj ciasto.
- Kiedy pierożki są gotowe, gotuj je w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odsącz – pamiętaj, by nie pozbywać się wody po gotowaniu.
- Następnie na patelni umieść pomidorki koktajlowe z oliwą, lekko podduś je, by zmiękły.
- Na koniec do zawartości dodaj chochlę wody po gotowaniu. Delikatnie na patelni połóż pierożki i zetrzyj odrobinę skórki z limonki. Potrzymaj na patelni jeszcze 2-3 minuty.
- Ravioli z bobem podawaj ze świeżo mielonym pieprzem oraz większą ilością kolendry.
0 komentarzy