Ravioli z bobem zrodziło się zupełnie spontanicznie w czasie spokojnego, niespiesznego weekendu. To połączenie: bób – czosnek – pomidorki duszone w oliwie – limonka, to jest najbardziej mistrzowskie połączenie, jakie może być.

Składniki na farsz:
  • szklanka ugotowanego bobu
  • 3 łyżki siekanej kolendry
  • ¼ małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka płatków drożdżowych
  • (sól, pieprz – do smaku)
Dodatkowo smak ravioli z bobem wzbogacą:
  • pomidorki koktajlowe
  • skórka z limonki
Jak zrobić te wspaniałe ravioli z bobem?
  1. Najpierw przygotuj ciasto na pierożki.
  2. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz. Posiekaj cebulkę, delikatnie zeszklić ją na łyżce oliwie. Dodaj drobno posiekaną papryczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Rozgnieciony widelcem bób połącz z cebulką, czosnkiem i papryczką. Dopraw płatkami drożdżowymi oraz świeżą kolendrą.
  4. Farszem nadziewaj ciasto.
  5. Kiedy pierożki są gotowe, gotuj je w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odsącz – pamiętaj, by nie pozbywać się wody po gotowaniu.
  6. Następnie na patelni umieść pomidorki koktajlowe z oliwą, lekko podduś je, by zmiękły.
  7. Na koniec do zawartości dodaj chochlę wody po gotowaniu. Delikatnie na patelni połóż pierożki i zetrzyj odrobinę skórki z limonki. Potrzymaj na patelni jeszcze 2-3 minuty.
  8. Ravioli z bobem podawaj ze świeżo mielonym pieprzem oraz większą ilością kolendry.
Kategorie: Wegańskie

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *