Za co kochamy sałatki? Za to, że są pyszne, zdrowe, lekkie i mega szybkie do zrobienia. No i można je zrobić ze wszystkiego, zwłaszcza pieczonej dyni, jarmużu i soczewicy
Składniki (ilość dostosuj do planowanych porcji):
  • chipsy z jarmużu* lub blanszowany jarmuż
  • pieczona dynia
  • wędzone tofu
  • brązowa soczewica
  • świeże zioła (np. pietruszka, kolendra, szczypior)
  • garść pestek granatu
  • sól, pieprz do smaku
Jak zrobić taką sałatkę z jarmużu?
  1. tofu pokrój na małą kostkę, podobnie jak dynię
  2. soczewicę ugotuj na sypko
  3. wszystko wymieszaj i dopraw przyprawami

*Chipsy z jarmużu

  1. Jarmuż dokładnie umyj, jeśli tego wymaga, wytrzyj do sucha. 
  2. Porwij go na mniejsze, ale równe kawałki – to ważne! 
  3. Wrzuć do miski i dodaj nieco oleju – zacznij od 1-2 łyżek. W zależności od tego, ile masz jarmużu. Chodzi o to, by delikatnie natrzeć liście, nie zaś zatopić warzywo w tłuszczu. 
  4. Jarmuż piecz na złoty kolor w temperaturze ok. 160 st.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *