To jest klasyk. To najprostszy sos paprykowy pod słońcem! Nie wiem, od kiedy ja robię ten sos, bo robiła go od lat moja mama, jakaś ciocia… od zawsze był. Jest fantastyczny, prosty i uniwersalny. Nadaje się jako dodatek do innych sosów, dań, do gulaszy i zup. Wszędzie tam, gdzie wrzuca się wszystko i potrzeba nieco paprykowo-ostrego smaku. Mnie zdarza się jadać go po porostu z makaronem i bazylią. Polecam!

Składniki na ok. 10 słoiczków:
  • 5 kg papryk,
  • 7 sztuk papryczki chili,
  • 1 główka czosnku,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • duży słoik passaty pomidorowej,
  • ¾ szklanki octu,
  • 1 szklanka oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 7 sztuk lisci laurowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 2,5 szklanki cukru
Wykonanie sosu paprykowego:
  1. Zacznij od przygotowania papryki i papryczek – oczyścić z pestek i ogonków.
  2. Następnie warzywa zmiel na maszynce lub rozdrobnij je w kruszarce do lodu.
  3. W dużym garnku umieść wszystkie składniki.
  4. Potem gotuj sos przez ok. 45 minut na średnim ogniu –  sos powinien lekko się zredukować.
  5. Na koniec przełóż gotowy sos paprykowy do słoików. Pasteryzuj na morko przez 15 minut.
  6. Po zakończeniu pasteryzacji sos paprykowy najlepiej studzić odwracając słoiki do góry dnem. Gotowe!

PASTERYZACJA NA MOKRO to nic innego jak zagotowanie (i gotowanie) przetworów w garnku, w którym jest woda. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznych garnków ani sprzętów. Wystarczy, że na ściereczce lub gazetach poukładasz słoiki, zalejesz je wodą do ok. 3/4 wysokości i pozwolisz im się chwilę pogotować. Czas pasteryzacji zależy od produktów i stopnia przygotowania potrawy oraz wielkości słoików.

Posłuchaj odcinka mojego podcastu o robieniu przetworów:


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *