Pamiętacie przepis na tofuleniwe z dynii? Ależ to był hicior! Buraki są bardziej dostępne, zwłaszcza kiedy już skończył się sezon na dynię. Te kluski z tofu mają naprawdę wiele zalet – pierwszą z nich jest ekspresowy czas przygotowania. W 20 minut macie naprawdę sycący, pyszny obiad z tak niewielu składników! Po drugie, takie tofukluski z pieczonych buraków można jeść niemalże ze wszystkim: z pesto, z warzywami, surówką, do klopsów, ze smażonymi grzybami…po prostu z czym tylko dusza zapragnie!

Składniki na 2 porcje (ok. 16 dużych klusek):
  • szklanka pieczonych buraków (u mnie 4 średnie buraki)
  • 180 g tofu naturalnego (lub po prostu kostka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Jak zrobić kluski z tofu i pieczonego buraka?
  1. Upieczone, obrane buraki zmiksuj na gładką masę razem z tofu.
  2. Do masy dodaj obie rodzaje mąk oraz szczyptę soli.
  3. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką (uwaga! będzie czerwono!) do momentu aż powstanie zwarte, jednolite, elastyczne ciasto.
  4. Masę odstaw na ok. 10-15 minut.
  5. Uformuj wałek i podziel go na kawałki równej wielkości. Możesz też ulepić dowolny kształt klusek: z dziurką, jak gniocchi, kopytka – jak lubisz.
  6. Kluski wrzucaj na gotującą się w szerokim garnku wodę. Po minucie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Gotowe kluski swobodnie pływają po powierzchni wody.
Sprawdź także: https://granela.pl/dyniowe-tofuleniwe-ze-smazonymi-boczniakami/
Idealne dodatki do klusek z tofu, czyli tofuklusek:
  • smażone boczniaki lub smażone pieczarki
  • pesto – każdego rodzaju
  • jeśli masz płatki drożdżowe nieaktywne
  • surówka – każda!
  • duszone pory z cebulką
  • kiełki
  • świeże pomidory z octem balsamicznym


2 Komentarze

alicja.ogonowska · 24 marca 2020 o 14:48

Brzmi super – muszę wypróbować! Tylko nie zdradzę lubemu jakie są składniki, bo twierdzi że nie lubi buraków 😀

    Ela Dudek · 31 marca 2020 o 16:48

    Ha ha… napisałabym, że moja Mama robi tak z jarmużem i tofu względem Taty, ale boję się, że przeczytają ;P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *