Zawsze mówię, że karmienie innych to dla mnie forma okazywania miłości. Ale dopiero od kilku lat pozwalam sobie na kochanie siebie, na miłość własną, której wyrazem jest kuchnia, celebrowanie życia i smak… życie pełnią życia. Wdzięczność za wszystko. Może czasem jest mi ciężko, nie wszystko idzie po mojej myśli, mierzę się z porażkami, ale… każdemu życzę takiej Miłości do Życia, jaką ja sama odkyłam.

Czekoladowe babeczki

Składniki na 12 czekoladowych babeczek:

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • niespełna pół szklanki cukru
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • ⅓ szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • ok. 8 łyżek napoju sojowego

Jak zrobić czekoladowe babeczki?

  1. Zaczynamy od połączenia suchych składników: mąki tortowej, proszku do pieczenia, sody, cukru, soli, 2 kakao.
  2. A potem przygotowujemy mokre składniki: banan miksujemy z ⅓ szkl. oleju, dodajemy łyżkę octu jabłkowego i ok. 8 łyżek mleka sojowego.
  3. Łączymy suche i mokre składniki dokładnie mieszając je łyżką lub szpatułką.
  4. Czekoladowe babeczki pieczemy w temp. 170 st. C przez ok. 20 minut – aż do suchego patyczka.
  5. Gotowe babeczki – studzimy.

Krem do czekoladowych babeczek:

  • 1 szklanka ciepłej kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka kropel soku z pomarańczy (może być też z cytryny)

Ciepłą kaszę miksujemy z bananem i resztą składników. W przestudzonych czekoladowych babeczkach wydrążamy gniazdka. Nakładamy do nich krem jaglany, a wierzch babeczek posypujemy pokruszonymi resztkami ciasta.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *