Zawsze mówię, że karmienie innych to dla mnie forma okazywania miłości. Ale dopiero od kilku lat pozwalam sobie na kochanie siebie, na miłość własną, której wyrazem jest kuchnia, celebrowanie życia i smak… życie pełnią życia. Wdzięczność za wszystko. Może czasem jest mi ciężko, nie wszystko idzie po mojej myśli, mierzę się z porażkami, ale… każdemu życzę takiej Miłości do Życia, jaką ja sama odkyłam.
Składniki na 12 czekoladowych babeczek:
- 1,5 szkl mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- niespełna pół szklanki cukru
- spora szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 bardzo dojrzały banan
- ⅓ szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- łyżka octu jabłkowego
- ok. 8 łyżek napoju sojowego
Jak zrobić czekoladowe babeczki?
- Zaczynamy od połączenia suchych składników: mąki tortowej, proszku do pieczenia, sody, cukru, soli, 2 kakao.
- A potem przygotowujemy mokre składniki: banan miksujemy z ⅓ szkl. oleju, dodajemy łyżkę octu jabłkowego i ok. 8 łyżek mleka sojowego.
- Łączymy suche i mokre składniki dokładnie mieszając je łyżką lub szpatułką.
- Czekoladowe babeczki pieczemy w temp. 170 st. C przez ok. 20 minut – aż do suchego patyczka.
- Gotowe babeczki – studzimy.
Krem do czekoladowych babeczek:
- 1 szklanka ciepłej kaszy jaglanej
- 1 banan
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel soku z pomarańczy (może być też z cytryny)
Ciepłą kaszę miksujemy z bananem i resztą składników. W przestudzonych czekoladowych babeczkach wydrążamy gniazdka. Nakładamy do nich krem jaglany, a wierzch babeczek posypujemy pokruszonymi resztkami ciasta.
0 komentarzy