Wegański keks bananowy to nic innego, jak ulepszona wersja chlebka bananowego. Ten popularny wypiek wbrew pozorom jest jednym z trudniejszych do zrobienia. Kluczem jest odpowiednie połączenie tłuszczu i łącznika, czyli naszych bananów. Jeśli opanujesz sztukę emulgacji i odpowiedniego łączenia składników – sukces jest gwarantowany. Osobiście uważam, że ten przepis jest jednym z najlepszych, jakie przewinęły się przez moją kuchnię. Spróbuj tego osobiście!
Składniki na wegański keks bananowy
- 200 ml pure bananowego (czyli zmiksowane 2 średnie banany)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 200 ml napoju sojowego
- łyżka octu jabłkowego
- ok. 300 g mąki pszennej tortowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/3 szkl mieszanki keksowej (może być mieszanka żurawiny, rodzynek, orzechów)
- 1/3 szklanki cukru – opcjonalnie
- kilka kostek pokruszonej czekolady – opcjonalnie
- banan do dekoracji – opcjonalnie
Jak przygotować wegański keks bananowy?
- Przygotuj napój sojowy. Dodaj do niego ocet, wymieszaj energicznie i odstaw przynajmniej na 10 minut.
- Banany obierz i zmiksuj. Ważne, żeby ilość pure była bliska 200 ml. Jeśli będzie go więcej, być może potrzeba będzie dodać nieco więcej mąki.
- Dkonaj emulgacji z banana i oleju, czyli do bananowego pure wmikusuj olej – cienkim strużkiem wlewaj olej cały czas miksując banany, aż powstanie aksamitna, jednorodna masa. Masa będzie przypominać bananowy majonez i to idealny znak!
- Jeśli dodajesz cukier – dodaj go do „majonezowej” masy bananowej i wymieszaj.
- Przygotuj mąkę – przesiej ją przez sito, dodaj do niej proszek, sodę, sól. Wymieszaj i wrzuć tu bakalie. Wymieszaj ponownie tak, by mąka je oblepiła.
- Delikatnie przy pomocy łyżki lub szpatułki zmieszaj bananową masę z napojem sojowym. Wlej je do mąki i ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli dodajesz czekoladę, to teraz dorzuć ją do masy.
- Ciasto przełóż do małej (max. 24 cm długości) keksówki wyłożonej papierem. Na wierzchu możesz ułożyć rozkrojone połówki banana.
- Wegański keks bananowy piecz w temperaturze 180 st. przez 35-40 minut – do tzw. suchego patyczka.
Na co warto zwrócić uwagę?
- Oczywiście możesz pominąć bakalie i zrobić po prostu chlebek bananowy lub też użyć samej czekolady, jako dodatku.
- Ten przepis z powodzeniem można zrealizować bez użycia cukru, zwłaszcza, kiedy masz słodkie banany.
- Możesz wykorzystać też miks mąk – np. pszenną i orkiszową. To dobry pomysł! Pamiętaj jednak, że mąki cięższe niż pszenna powinny być używane w nieco mniejszej ilości. Jeśli – dla przykładu – używasz wspomnianego miksu pszennej i orkiszowej, to łącznie wystarczy Ci ok. 280 g przy zachowaniu pozostałych proporcji.
0 komentarzy