Mam kilka takich rzeczy w kuchni, w których uważam się za całkiem niezłego zawodnika. I chociaż mistrzem najlepszych gofrów pozostanie mój Tata, to uważam, że i ja robię je pyszne. Gofry z aquafaby to jednak zupełne mistrzostwo…

Składniki na 4 porcje, czyli ok. 16 gofrów z aquafaby:
  • 3 szklanki aquafaby
  • 5 łyżek mąki orkiszowej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki owsianej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki puree dyniowego lub marchewkowego (albo z batata)
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie – tylko do słodkich wersji)
  • tłuszcz do gofrownicy
Przygotowanie wegańskich gofrów z aquafaby:
  1. Do aquafaby (czyli wody po gotowanej ciecierzycy) dodajemy mąki, sól, proszek do pieczenia, puree i miksujemy.
  2. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy na koniec miksowania ciasta.
  3. Gofry z aquafaby pieczemy w nagrzanej i posmarowanej tłuszczem gofrownicy.

2 Komentarze

Gofry na śniadanie z sojowym serkiem labneh - GranEla · 21 lutego 2020 o 10:28

[…] Zachęcam Cię do przetestowania gofrów z aquafaby, przepis znajdziesz tu:https://granela.pl/weganskie-gofry-z-aquafaby/ […]

Naleśniki bezjajkowe z karmelizowaną gruszką i rabarbarem - GranEla · 29 kwietnia 2020 o 15:06

[…] Wegańskie gofry z aquafaby Gofry na śniadanie z sojowym serkiem labneh Kategorie: Lekkie i przekąskiSłodkościŚniadaniaWegańskie Tagi:aquanaleśnik bez jajnaleśnikinaleśniki bez jajeknaleśniki bezjajkowenaleśniki z aquafaby […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *