Nikt by się nie spodziewał, że zupa cytrynowa może być po pierwsze smaczna, a po drugie – wytrawna. Taka jest właśnie ta zupa cytrynowa – lekko pikantna i mocno orzeźwiająca.
Składniki potrzebne do zrobienia zupy cytrynowej (na 2-3 porcje):
- mała cebula
- jedna cytryna
- 1 szklanka ryżu (długoziarnisty będzie bardzo dobry)
- ok. 3/4 szklanki miksu zielonych warzyw: zielonego groszku cukrowego, mrożonego groszku lub mrożonej fasolki szparagowej (może być też kawałek zielonej cukinii)
- 1 litr napoju sojowego
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki cytrynowego pieprzu
- 1/4 łyżeczki przyprawy curry
- kawałek świeżego chili lub szczypta mielonego
- kostka wędzonego tofu lub opcjonalnie – pojedyncza pierś kurczaka
- olej rzepakowy
- pieprz i sól do smaku
- garść zieleniny do podania
Do dzieła! Jak ją zrobić?
- Małą cebulkę zeszklij na 1-2 łyżce oleju.
- Dorzuć do tego groszek cukrowy/świeży groszek/może być też kilka plasterków cukinii/coś zielonego.
- Wsyp ok. 1 szklankę ryżu, przesmaż go chwilę – aż zacznie robić się szklisty.
- Ryż zalej nie-mlekiem, czyli napojem sojowym. Dodaj szczyptę kurkumy, pieprzu cytrynowego i przyprawy curry.
- Całość gotuj aż ryż zmięknie, w razie potrzeby dodaj nieco mleka lub wody.
- Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu (a w wersji dla mięsolubnych to np. kurczaka podsmażonego w kawałkach na patelni).
- Dodaj sok z połowy cytryny i startą skórkę (jeśli wolisz bardziej intensywny smak).
- Dopraw do smaku – jeśli trzeba – pieprzem, solą i chili.
- Zupę cytrynową podawaj z zieleniną – polecam sporą ilość kolendry, ale pietruszka czy koperek też będą w porządku.
0 komentarzy