To nie jest zwykłe brownie, nie jest też zwykłym ciastem czekoladowym – oto mistrzowskie ciasto z cukinii, które jest po pierwsze nie za słodkie, a po drugie jest idealnie wilgotne i miękkie! Tak, o takie wegańskie ciasta walczymy!

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym, że można zrobić ciasto z cukinii, byłam nieco sceptyczna. Wyobrażałam sobie ciasta z fasoli, na swoim koncie mam ciasta z ukochanej dyni, buraka, batata, ale… cuknia? Jakaś mdła, trochę zbyt mokra i mało wyraźna. Jednak to złudne wrażenie. Cukinia do ciast pasuje idealnie. Jestem pewna, że ten przepis jest na tyle prosty, by każdy mógł cieszyć się wspaniałym smakiem tej słodkości.

Składniki:
  • schłodzona aquafaba ze słoika po ciecierzycy
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru (można dodać więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka masła orzechowego
  • 1,5-2 szklanki startej cukinii
Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinii?
  1. Najpierw cukinię zetrzyj na drobnych oczkach. Postaw na sitku, żeby ociekała.
  2. Później w garnuszku roztop czekoladę z olejem kokosowym – uważaj, by czekolada nie nabrała zbytnio temperatury. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  3. Mąkę połącz z cukrem, dodaj sodę, sól i proszek do pieczenia.
  4. Aquafabę ubij na sztywną pianę. Później dodaj masę z czekolady i wymieszaj delikatnie.
  5. Następnie dodaj masę z aquafaby do mąki i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  6. W kolejnym kroku do ciasta dodaj ocet jabłkowy i masło orzechowe.
  7. Na końcu wrzuć lekko odciśniętą cukinię. Masę dokładnie wymieszaj, ale nie rób tego zbyt długo.
  8. Przełóż na kwadratową blachę wyłożoną papierem.
  9. Piecz ok. 20-25 minut w temp. 190 st.

Dodatkowo:

  • Możesz ciasto wzbogacić kawałkami siekanej czekolady.
  • Idealnie nadają się tu orzechy, migdały lub bakalie – będą idealne do środka a także jako wykończenie czekoladowego ciasta z cukinii.
  • Jeśli chcesz, możesz przygotować polewę – roztopić dowolny rodzaj czekolady z odrobiną tłuszczu. Taką masą polej wystudzone ciasto i udekoruj dowolnymi dodatkami – pestkami lub orzechami.
  • Do ciasta możesz dodać także szczyptę cynamonu, chilli lub ekstraktu waniliowego – każdy z tych dodatków pasuje tu bardzo dobrze.

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *