Okazuje się, że zrobienie wegańskich gofrów w ogóle nie jest problematyczne. Chrupiące, złociste, a w środku puszyste i miękkie gofry można łatwo przeobrazić w zimowo-świąteczny smak gofrów piernikowych.

Składniki (na ok. 6 sztuk):
  • średni dojrzały banan lub pół szklanki puree z dyni
  • szklanka mleka roślinnego
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki cukru (albo innego słodziła) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki margaryny 
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju do gofrownicy 
Wykonanie gofrów piernikowych:
  1. Margarynę lub masło roztop i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Mleko, mąkę z proszkiem, przyprawy i puree dokładnie zmiksuj.
  3. Dodaj tłuszcz płynny i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
  4. Na koniec dodaj roztopioną margarynę i krótko wymieszaj.
  5. Piecz w natłuszonej gofrownicy do złotego koloru.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *