Zrobienie granoli w domu jest banalnie proste, a przy tym niesamowicie zdrowe, śmiem twierdzić, że i tańsze. Domowa granola może być o dowolnym smaku, a ta w grudniu musi być świąteczna!
Na ok. 2 litrowe słoje potrzebujemy:
- 8 łyżek płatków owsianych górskich
- 8 łyżek płatków orkiszowych
- 1/3 łyżeczki soli
- tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej ze skórką pomarańczową)
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 2 dojrzałe banany
- migdały, nerkowce, orzechy laskowe – po ok. pół szklanki
- pół szklanki suszonej żurawiny
- szklanka pokruszonych ciasteczek korzennych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 2 łyżki płatków migdałów lub kokosa (opcjonalnie)
Przepis jak zrobić domową granolę krok po kroku:
- W misce mieszamy płatki z cynamonem, kardamonem i solą.
- Orzechy i migdały siekamy w niezbyt drobne kawałki.
- Na patelni roztapiamy olej z czekoladą.
- Banana rozgniatamy na mniejsze kawałki i dodajemy do płatków – mieszamy.
- Dodajemy roztopioną czekoladę, orzechy i mieszamy.
- Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 150-170 st. do momentu aż orzechy się zarumienią. Możemy co parę chwil przemieszać łyżką masę, by się nie przypaliła.
- Kiedy mieszanka wystygnie dodajemy żurawinę i pokruszone ciasteczka. Mieszamy.
- Przechowujemy w szczelnych pojemnikach.
0 komentarzy