Zrobienie granoli w domu jest banalnie proste, a przy tym niesamowicie zdrowe, śmiem twierdzić, że i tańsze. Domowa granola może być o dowolnym smaku, a ta w grudniu musi być świąteczna!

Na ok. 2 litrowe słoje potrzebujemy:
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 8 łyżek płatków orkiszowych
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej ze skórką pomarańczową)
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 2 dojrzałe banany
  • migdały, nerkowce, orzechy laskowe – po ok. pół szklanki
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • szklanka pokruszonych ciasteczek korzennych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżki płatków migdałów lub kokosa (opcjonalnie)
Przepis jak zrobić domową granolę krok po kroku:
  1. W misce mieszamy płatki z cynamonem, kardamonem i solą.
  2. Orzechy i migdały siekamy w niezbyt drobne kawałki.
  3. Na patelni roztapiamy olej z czekoladą.
  4. Banana rozgniatamy na mniejsze kawałki i dodajemy do płatków – mieszamy.
  5. Dodajemy roztopioną czekoladę, orzechy i mieszamy.
  6. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w temperaturze 150-170 st. do momentu aż orzechy się zarumienią. Możemy co parę chwil przemieszać łyżką masę, by się nie przypaliła.
  8. Kiedy mieszanka wystygnie dodajemy żurawinę i pokruszone ciasteczka. Mieszamy.
  9. Przechowujemy w szczelnych pojemnikach.

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *