Warzywne pasztety to jedno z moich największych odkryć. Nie ukrywam też, że jestem zupełnie zdumiona tym, jak często to właśnie warzywne pasztety cieszą się ogromnym powodzeniem wśród mięsożerców. Ten pasztet z cukinii i dyni to jeden z najlepszych, jakie udało mi się stworzyć. Jest idealnie wilgotny i pyszny.

  1. Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię (jeśli skórka jest miękka, to ze skórką) – zetrzyj i zasól, ok. 1 płaską łyżeczką soli.
  2. Następnie przejdź do przygotowania pozostałych warzyw: cebulę, marchewki, dynię, pieczarki i czosnek pokrój lub zetrzyj na tarce. Możesz wszystko także rozdrobnić w blenderze o ostrzu “s” (tzw. kruszarce do lodu).
  3. Warzywa przełóż na patelnie, dodaj odrobinę oliwy i uduś do miękkości.
  4. W międzyczasie ugotuj ryż.
  5. Ciepłe warzywa zblenduj z ryżem na gładką masę. 
  6. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody, połącz z masą pasztetową.
  7. Dopraw masę do smaku.*
  8. Blachę keksową posmaruj olejem i wysypaj mielonymi pestkami dyni. przełóż masę do formy i wyrównaj.
  9. Piecz przez godzinę w tem. 180-190 st. pod folią aluminiową. Po tym czasie ściągnij ją i podpiecz jeszcze ok. 15-20 minut, aż góra się zarumieni.
  10. Gotowy pasztet nadaje się do krojenia dopiero po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień, po nocy, etc. 

Twój pasztet z cukinii jest gotowy, kiedy boki ładnie odchodzą od ścianek blaszki, góra jest przyjemnie zarumieniona a patyczek suchy.
Do mojego przepisu weź poprawkę na swój piekarnik.

Przykładowe doprawienie masy pasztetu z cukinii:
  • Biały pieprz – 2 łyżeczki
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Przyprawa do gyrosa – pół łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Szczypta curry 

Jeśli lubisz warzywne pasztety, koniecznie sprawdź także ten przepis: https://www.v-mag.pl/pasztet-dyniowo-selerowy/


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *