Tarta z kurami kojarzy mi się zarówno z pełnym latem jak i… wyjątkowym posiłkiem. Przygotowanie takiej tarty na kruchym spodzie wymaga trochę zachodu, co sprawia, że nie robie jej zbyt często. Z drugiej strony, nie jest to trudne ani nie wymaga posiadania wyszukanych składników, więc kiedy chcę zaserwować coś wyjątkowego – przygotowuję właśnie tartę. Latem obowiązkowo musi to być tarta z kurkami!
Składniki na ciasto kruche:
- 600 g mąki pszennej (zachęcam do kompilacji 400 g pszennej tortowej + 200 g orkiszowej)
- 200 g margaryny
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Farsz do wegańskiej tarty z kurkami:
- ok. 300 g kurek
- pół małej cukinii
- mała czerwona cebula
- garść fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub masła, jeśli używasz)
Sos do zapieczenia wegańskiej tarty z kurkami na kruchym cieście:
- 3/4 szklanki mleka (polecam sojowe)
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- szczypta papryki wędzonej
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej
- pieprz biały i sól do smaku
Wykonanie kruchej tarty krok po kroku:
- Schłodzone ciasto wyłóż na lekko natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem i lekko podpiecz w piekarniku – przez ok. 10 minut w temp. 150-160 st. C.
- Następnie przygotuj warzywa: kurki dokładnie wypłucz, osusz i lekko przesmaż na patelni.
- Do kurek dodaj cienko poszatkowaną cebulkę.
- Pozostałe warzywa przygotuj według uznania: np. fasolę potnij na mniejsze części a cukinię poszatkuj lub podziel na paski obieraczką julienne.
- Później przygotuj masę do zapiekania: połącz wszystkie składniki
i dokładnie wymieszaj. - Kiedy spód będzie trochę podpieczony wyłóż na niego warzywa i zalej je masą. Formę ponownie włóż do pieca na ok. 15-20 minut. Tarta z kurkami będzie gotowa, kiedy masa przestanie być płynna.
Tarta z kurkami będzie świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Do takich posiłków często przygotowuję świeżą sałatkę, jeśli tylko mam do dyspozycji, to z dodatkiem malin, jeżyn, jagód czy truskawek.
0 komentarzy