Tarta z kurami kojarzy mi się zarówno z pełnym latem jak i… wyjątkowym posiłkiem. Przygotowanie takiej tarty na kruchym spodzie wymaga trochę zachodu, co sprawia, że nie robie jej zbyt często. Z drugiej strony, nie jest to trudne ani nie wymaga posiadania wyszukanych składników, więc kiedy chcę zaserwować coś wyjątkowego – przygotowuję właśnie tartę. Latem obowiązkowo musi to być tarta z kurkami!

Składniki na ciasto kruche:
  • 600 g mąki pszennej (zachęcam do kompilacji 400 g pszennej tortowej + 200 g orkiszowej)
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
Farsz do wegańskiej tarty z kurkami:
  • ok. 300 g kurek
  • pół małej cukinii
  • mała czerwona cebula
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub masła, jeśli używasz)
Sos do zapieczenia wegańskiej tarty z kurkami na kruchym cieście:
  • 3/4 szklanki mleka (polecam sojowe)
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • szczypta papryki wędzonej
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • pieprz biały i sól do smaku
Wykonanie kruchej tarty krok po kroku:
  1. Schłodzone ciasto wyłóż na lekko natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem i lekko podpiecz w piekarniku – przez ok. 10 minut w temp. 150-160 st. C.
  2. Następnie przygotuj warzywa: kurki dokładnie wypłucz, osusz i lekko przesmaż na patelni.
  3. Do kurek dodaj cienko poszatkowaną cebulkę.
  4. Pozostałe warzywa przygotuj według uznania: np. fasolę potnij na mniejsze części a cukinię poszatkuj lub podziel na paski obieraczką julienne.
  5. Później przygotuj masę do zapiekania: połącz wszystkie składniki
    i dokładnie wymieszaj.
  6. Kiedy spód będzie trochę podpieczony wyłóż na niego warzywa i zalej je masą. Formę ponownie włóż do pieca na ok. 15-20 minut. Tarta z kurkami będzie gotowa, kiedy masa przestanie być płynna.

Tarta z kurkami będzie świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Do takich posiłków często przygotowuję świeżą sałatkę, jeśli tylko mam do dyspozycji, to z dodatkiem malin, jeżyn, jagód czy truskawek.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *