Mam kilka takich rzeczy w kuchni, w których uważam się za całkiem niezłego zawodnika. I chociaż mistrzem najlepszych gofrów pozostanie mój Tata, to uważam, że i ja robię je pyszne. Gofry z aquafaby to jednak zupełne mistrzostwo…
Składniki na 4 porcje, czyli ok. 16 gofrów z aquafaby:
- 3 szklanki aquafaby
- 5 łyżek mąki orkiszowej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki owsianej
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki puree dyniowego lub marchewkowego (albo z batata)
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie – tylko do słodkich wersji)
- tłuszcz do gofrownicy
Przygotowanie wegańskich gofrów z aquafaby:
- Do aquafaby (czyli wody po gotowanej ciecierzycy) dodajemy mąki, sól, proszek do pieczenia, puree i miksujemy.
- Margarynę rozpuszczamy i dodajemy na koniec miksowania ciasta.
- Gofry z aquafaby pieczemy w nagrzanej i posmarowanej tłuszczem gofrownicy.
0 komentarzy